Hösten är här med besked och det är dags att mysa ner i soffan med ditt barn och läsa en bra bok! En kopp varm choklad med en bra bok och även den gråaste höstdagen kan bli härlig.  Vi gillar klassiker, men tipsar även om några nyheter.

Låt höstmyset börja!

Fem klassiker för barn 6-9 år:

 1. "Ronja Rövardotter" av Astrid Lindgren: En spännande berättelse om Ronja, en stark och modig flicka som växer upp bland rövare i skogen. Boken utforskar teman som vänskap och mod, och är en klassiker som håller även nästan fyrtio år senare.

 2. "Suneböckerna" av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Dessa böcker har också många år på nacken, men är roliga och lyfter de stora frågorna såsom kärlek och vänskap barn som funderar på redan vid en ung ålder. 

 3. "Allt om jobbiga känslor: oro och rädslor" av Felicity Brooks. Även barnen känner av oron i världen i dessa tider och då är denna bok ett hett tips. Boken av Felicity Brooks är mycket  pedagogisk och hjälper ditt barn att uttrycka sin oro och rädslor och hur man kan hantera situationer när man känner sig nere.

 4. "Lasse Majas detektivbyrå" av Martin Widmark: I Lassa Maja serien finns idag hela 32 böcker att frossa i! Den senaste släpptes i augusti i år och heter "Dinosauriemysteriet". Böckerna följer Lasse och Maja som bedriver en detektivbyrå och löser spännande mysterium. En bladvändare som hjälper barn hitta kärleken till läsandet! 

 5. "Häxan Surtant" av Lene Kaaberbøl: En spännande berättelse om Clara, som upptäcker att hon har magiska krafter och får möjlighet att gå på en häxskola.

  För denna målgrupp vill vi ge tipset att också kolla in Lylli, där tusentals barnböcker finns i en och samma app! Nu har de en sportlovskampanj, kolla in den!

Fem klassiker för barn 10-14 år:

 1. "Harry Potter och de vises sten" av J.K. Rowling: Den första boken i den populära Harry Potter-serien, där läsarna introduceras för Harrys magiska värld och hans äventyr på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Har dina barn läst första kommer de vilja läsa nästa och nästa..

 2. "Gangsterfarmor" av David Williams: En rolig och lättsam bok om Bens farmor som inte är vad hon först verkar. Hennes tv är trasig, hon älskar att spela Alfapet och så luktar hon kål. När Ben hälsar på henne känns det som om tiden står stilla. Men en kväll hittar han en gammal kakburk full med smycken. Ben inser att hans farmor är en riktig gangster.

 3. "Världens bästa tonåren" av Maria Dufva och Frida Garell: Vi minns alla hur tufft det är att bli tonåring. Kroppen förändras och många unga har funderingar och frågor som denna bok ger svar på. Författarna ger råd och svarar på frågor om allt ifrån vänskap och ekonomi till övergrepp, alkohol, mens och motion.

 4. "Framsidan baklänges" av Sideways Stories from Wayside School-serien av Louis Sachar. Detta är en rolig och absurd samling berättelser om eleverna och lärarna på Wayside School, där ingenting är som det verkar. 

 5. "Den hemliga trädgården" av Frances Hodgson Burnett: En vacker berättelse om den föräldralösa Mary som upptäcker en gömd trädgård på herrgården där hon bor, och hur den förändrar hennes eget liv och andra runt omkring henne.

Låt era barn få mysa i ett par anyki tights och låt höstens läsning börja!